Google Maps
Google Maps este o aplicaţie gratuită de cartografiere ce poate fi accesată la adresa http://maps.google.com. Istoria acesteia începe odată cu achiziţionarea companiei Where 2 Technologies de către Google la sfârşitul anului 2004. Fiind vorba de o aplicaţie web, pentru a o utiliza, trebuie să ai neapărat un calculator şi o conexiune bunicică la Internet.
Cu ajutorul lui Google Maps poţi vedea şosele de pe tot globul, sensuri de circulaţie, informaţii din trafic cum ar fi străzi închise circulaţiei sau care se află în reparaţie, accidente şi multe altele. Aplicaţia este foarte utilă atunci când vrei să afli distanţa dintre două sau mai multe puncte de pe hartă (indiferent că alegi mersul pe jos, transportul public sau maşina personală) cu evitarea autostrăzilor sau traseelor cu taxe. Google Maps oferă indicaţii rutiere preţioase şi îţi sugerează diverse trasee care sunt exprimate în km sau mile în funcţie de preferinţele fiecăruia, dar şi durata aproximativă a acestor trasee.
Apple Maps
Apple Maps oferă funcționalitate similară ca Google Maps, afișând indicații detaliate la fiecare etapă a traseului selectat. Cu Apple Maps vei beneficia de navigare rapidă și precisă, grafică și hărți detaliate, reprezentări 3D pentru diverse repere (ex. clădiri istorice) și multe altele. Printre avantaje mai merită menționat și funcția „Siri Natural Language Guidance”, despre care Apple spune că „oferă indicații care sună mai bine și sunt mai ușor de urmat”.
Waze
Dezvoltată și lansată în 2006 de compania israeliană Waze Mobile, aceasta s-a numit inițial FreeMap Israel, însă în 2013 a fost achiziționată de Google. Scopul principal din spatele tranzacției a fost acela că gigantul american dorea să-și îmbunătățească serviciul de cartografiere și să-i determine pe utilizatori să contribuie printr-o comunitate.
Oferă indicații și direcții exclusiv conducătorilor auto, având la bază în special informațiile furnizate de către utilizatorii Waze care distribuie în timp real informații din trafic. Aplicația prezintă rutele cele mai aglomerate și mai rapide, oferindu-le utilizatorilor o soluție inteligentă de călătorie. În Waze pot fi raportate diverse condiții de trafic, traficul aglomerat, controale de poliție, etc., iar aceste informații le va folosi ulterior pentru avertiza utilizatorii. Cu cât utilizatorii Waze actualizează mai mult informațiile din trafic, cu atât aplicația este mai bună și te va ajuta să-ți planifici cea mai rapidă și mai sigură rută și să știi estimativ cât timp va dura călătoria.
MAPS.ME
Aplicaţie de Android complet gratuită, MAPS.ME permite descărcarea hărţilor oricărei ţări pentru folosire offline. Aplicaţia include funcţie de navigare turn-by-turn utilizabilă şi în absenţa conexiunii la internet. Suportul folosit este OpenStreetMap, hărţile disponibile gratuit funcţionând doar offline
Sygic GPS
Sygic este o altă aplicaţie creată iniţial pentru sisteme dedicate de navigare GPS. Sygic rămâne o soluție competentă şi pe smartphone, oferind una dintre cele mai detaliate experienţe vizuale.
Hărţile furnizate de TomTom sunt redate cu numeroase repere 3D pentru clădiri şi forme de relief, iar modul de funcţionare offline asigură că nu vei întâmpina niciodată dificultăţi în zonele fără acoperire din partea reţelei de telefonie mobilă. Trebuie menționat că pentru a beneficia de funcționalitatea completă aplicației este necesară achiziționarea unui abonament.
Here WeGo
HERE WeGo este o aplicație GPS gratuită și fără reclame, disponibilă pe platforma Android și iOS, care oferă utilizatorilor hărți detaliate, informații despre trafic în timp real, dacă există conexiune internet, și funcții avansate de navigare și planificare a călătoriilor.
În plus, aplicația HERE Maps oferă și funcții de transport public, precum informații despre rutele de autobuz, tren sau metrou. Utilizatorii pot vedea orare, prețuri și alte informații relevante despre transportul public din zona respectivă. Poți găsi ușor și alte facilități precum ATM-uri, obiective turistice sau restaurante.
iGO
Prezentă inițial pe sistemele de navigare GPS, aplicația de GPS pe telefon iGO este preferată de către cei care au un drum lung de parcurs. Interfața ei este atractivă, iar hărțile sunt detaliate și ilustrate cu machete 3D ale principalelor clădiri.
iGO are simboluri vizuale pentru semnele de circulație. Este o variantă bună de GPS offline – inițial a fost concepută pentru funcționarea offline. Un mare dezavantaj pentru iGO este prețul de achiziție destul de ridicat.
Ți-a plăcut articolul ? Ajută-mă să fac articole și mai bune
More Stories
Despre calculatorul românesc CoBra
Elon Musk dezvăluie primul robotaxi produs de Tesla, care se conduce singur
RoPay, primul serviciu național de plăți instant cu mobilul