Progresele înregistrate de cercetătorii de la UC San Francisco (UCSF) i-au permis unui bărbat paralizat să controleze un braţ robotic, imaginându-şi mişcările pe care doreşte să le facă. Interfaţa creier-computer (ICC, în engl. BCI) a funcţionat un timp record de şapte luni, fără a fi nevoie să fie ajustată.
Dispozitivul, cunoscut sub numele de interfaţă creier-computer (ICC, în engl. BCI), a funcţionat un timp record de şapte luni, fără a fi nevoie să fie ajustat. Până acum, astfel de dispozitive au funcţionat doar o zi sau două.
Dispozitivul se bazează pe un model AI care se poate adapta la micile schimbări care au loc în creier pe măsură ce o persoană repetă o mișcare – sau în acest caz, o mișcare imaginată.
Cheia descoperirii a fost descoperirea modului în care activitatea creierului s-a schimbat zilnic, pe măsură ce un participant la studiu și-a imaginat în mod repetat mișcări specifice. Odată ce AI a fost programat să țină cont de acele schimburi, a funcționat luni întregi.
Senzorii mici implantați pe suprafața creierului pacientului au preluat activitatea creierului atunci când participantul la studiu și-a imaginat mișcarea. Un model AI a decodificat activitatea în mișcare care a condus brațul robotizat.
Participantul ar putea face ca brațul robotizat să ridice obiecte, să le întoarcă și să le mute în noi locații. A putut chiar să deschidă un dulap, să scoată o ceașcă și să o țină lângă un dozator de apă. Pentru persoanele cu paralizie, capacitatea de a se hrăni sau de a bea apă le-ar schimba viața.
„Sunt foarte încrezător că am învățat cum să construim sistemul acum și că putem face ca acest lucru să funcționeze”, a spus cercetătorul principal și neurologul UCSF Karunesh Ganguly, MD, PhD.
More Stories
Amazon Haul se extinde şi în Europa
Euro NCAP vrea mai multe butoane și mai puține comenzi prin touchscreen pentru siguranța auto
Microsoft a dezvoltat o nouă tehnologie care foloseşte plăcuțe din sticlă pentru stocarea datelor