video media digital

Știri neutre – Neutral news

Cum a devenit Estonia cea mai digitalizată țară din Europa?

Salut, haideti sa vorbim despre cea mai digitalizată țară din Europa și poate din lume.

Da, vorbim despre Estonia, o țară mică și fostă comunistă, a reușit în 30 de ani să devină cea mai digitalizată națiune din lume.

Estonia a construit un ecosistem administrativ transparent, sigur și eficient folosind gândirea bazată pe date și analytics, pentru a muta 99% din serviciile guvernamentale online.

După căderea URSS, în 1991, statul baltic a redevenit independent, dar era sărac şi cam toate sectoarele aveau nevoie de dezvoltare. La mijlocul anilor 90, guvernul estonian a luat o decizie care a schimbat viitorul estonienilor. A investit în computer şi sistem digital pentru toate serviciile publice și a funcţionat. Anii 2000: În 2000, a fost lansat programul de identitate electronică (e-ID), care a oferit cetățenilor estonieni carduri de identitate digitale cu cip. Acesta a fost primul pas important în dezvoltarea guvernării electronice.

2002: Estonia a lansat serviciul de vot electronic, permițând cetățenilor să voteze online în alegeri. Acesta a fost primul sistem de vot electronic pe scară națională din lume.

2005: Dosarul electronic al cetățeanului (e-Residency) a fost introdus, permițând rezidenților non-estonieni să acceseze și să utilizeze serviciile digitale oferite de Estonia.

2007: Estonia a fost afectată de un atac cibernetic masiv, care a vizat infrastructura sa digitală. Cu toate acestea, țara a reușit să se recupereze rapid și să-și consolideze securitatea cibernetică.

2014: Estonia a lansat serviciul de rezidență digitală, oferind persoanelor din afara Estoniei posibilitatea de a solicita rezidența digitală și de a beneficia de serviciile digitale estoniene.

2017: Estonia a devenit prima țară din lume care a oferit cetățenilor săi acces la datele lor medicale online, prin intermediul platformei digitale numită „MyHealth”. Recent: De-a lungul anilor, Estonia a continuat să dezvolte și să îmbunătățească sistemul e-Estonia, adăugând noi servicii și funcționalități. De exemplu, în 2020, a fost lansat serviciul de administrare digitală a resurselor forestiere.

About Author

Enable Notifications OK No thanks