video media digital

Știri neutre – Neutral news

Cum a devenit Estonia cea mai digitalizată țară din Europa?

De ce este Estonia cea mai digitalizată ţară din Europa? Pentru că şi-a făcut un plan la nivel naţional şi l-a şi pus în practică. După căderea URSS, în 1991, statul baltic a redevenit independent, dar era sărac şi cam toate sectoarele aveau nevoie de dezvoltare. La mijlocul anilor 90, guvernul estonian a luat o decizie care a schimbat viitorul estonienilor. A investit în computer şi sistem digital pentru toate serviciile publice. Şi a funcţionat.

Estonia este cel mai mic dintre statele baltice, avand populatie de 15 ori mai mica decat Romania si suprafata de cinci ori mai mica. Tara este cunoscuta pentru saune, vodca, femei frumoase si startup-uri de succes, precum Skype. Tara a fost independenta intre 1920 si 1940 si apoi a urmat jumatate de secol de ocupatie sovietica. Insa daca Estonia este respectata pentru un lucru in lume, acesta este modul in care internetul este folosit in comunicarea dintre cetatean si stat.  

Micul stat baltic a ajuns atat de departe si datorita celui care a fost presedinte intre 2006 si 2016, Toomas Ilves, nascut la Stockholm si educat in SUA. Ilves a povestit la Bucuresti ca, daca in 1938 PIB-ul pe locuitor in Estonia era similar cu cel din tara vecina Finlanda, in 1991, dupa caderea comunismului, Estonia il avea de 13 ori mai scazut. Acum, PIB-ul Finlandei este de doar 1,5 ori mai mare.

Tara a progresat si inca de acum 22 de ani a inceput sa se puna internet in scoli si in 2000 internetul a fost declarat drept fundamental al omului.

About Author