video media digital

Știri neutre – Neutral news

Despre telefonul mobil

Originea telefoniei mobile se află în perioada celui de-al doilea război mondial. La vremea aceea, armata folosea legături de radio telefonie pentru comunicare. În 1940 receptoarele portabile erau disponibile deja.

Curând, cunoscuta companie Bell Labs a început să lucreze la dezvoltarea unui sistem de telefonie mobilă care să le permită oamenilor să apeleze din mașină.

În 1946, companii celebre cum ar fi AT&T au început să ofere sevicii de telefonie mobilă – MTS (Mobile Telephone Services), dar cu o acoperire restrânsă, disponibilă doar în zonele urbane.
20 de ani mai târziu, un grup de tineri ingineri, tot de la Bell Labs, au pus bazele unei rețele de antene care să accepte semnalul radio pe distanțe mari.

Curând după această inovație, Motorola a fost prima companie care a produs un telefon mobil.

Martin Cooper, inginer cercetător și manager general al companiei  a făcut primul apel de la un telefon mobil pe data de 3 Aprilie 1973. Telefonul – Motorola DynaTAC 8000X – cântărea în jur de 1.1 kg, costa aproximativ 4000$ și a fost disponibil pe piață abia în 1983.

3 aprilie înseamnă 50 de ani de la primul apel telefonic pe mobil

Inventatorul primului telefon mobil este doctor Martin Cooper, fost manager de sistem în cadrul Motorola. Primul apel telefonic de pe un astfel de terminal s-a realizat pe 3 apirlie 1973 între Cooper şi Dr. Joe. S. Engel, şeful direcţiei de cercetare de la AT&T Bell labs. Apelul s-a realizat în vreme ce Cooper se deplasa pe o stradă din New York. Ce începuse atunci avea să se concretizeze la nivel comercial de abia în 1983, când Motorola prezenta primul telefon mobil comercial, DynaTAC 8000X.

Motorola DynaTAC 8000x

A mai fost nevoie de 10 ani de teste, iar pe 21 septembrie 1983, Motorola DynaTAC 8000x devenea primul telefon mobil atestat de o autoritate competentă. Aparatul avea 900 de grame, 25 de centimetri lungime, un timp de încărcare de 10 ore şi o autonomie de doar câteva zeci de minute.

  • În 1989 a apărut un alt model – Motorola MicroTAC 9800X – cel mai mic telefon mobil de la aceea vreme și care a fost primul model cu clapetă (flip phone), ce avea să aibă mare căutare în anii 90.
  • Lansarea protocolului GSM în Europa – Global System Mobile Communications – și eliminarea restricției existente până atunci de a folosi telefonul mobil doar în mediul de business, a dus la apariția unor telefoane mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor.
    Nokia a fost prima companie care a făcut această tranziție spre GSM și a lansat modelul Nokia 1011 în 1992
  • În 1997, o nouă inovație a fost disponibilă: telefonul Siemens S10 care a avut primul display colorat. Este adevărat că erau doar patru culori disponibile, dar, chiar și așa, a reprezentat un pas important.
  • În anul 2000 a apărut telefonul Sharp J SH04, primul telefon mobil care avea o cameră foto încorporată, dar care era disponibil doar în Japonia și mai apoi, în același an, Sony CMDY5 – primul telefon care avea sunete polifonice.
  • În anul 2001 a apărut primul telefon cu funția bluetooth – Ericcson R520m, iar în anul 2002 Sony Ericcson T68i care avea capacitatea de a transmite mesaje multimedia (MMS).
  • în 2007, a apărut primul telefon cu ecran tactil – LG Prada – care a fost înlocuit și complet detronat la scurt timp de primul telefon Apple – iPhone cu al său sistem de operare iOS și care, în anul 2008 a lansat App Store și conceptul de aplicație mobilă.

Ți-a plăcut articolul ? Ajută-mă să fac articole și mai bune

About Author

Enable Notifications OK No thanks