video media digital

Știri neutre – Neutral news

Despre filmul Prometheus

Prometheus este un film științifico-fantastic din 2012, regizat de Ridley Scott după un scenariu de Jon Spaihts și Damon Lindelof, cu Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Idris Elba, Logan Marshall-Green și Charlize Theron în rolurile principale. Acțiunea filmului are loc la sfârșitul secolului XXI, fiind centrată pe echipajul navei spațiale Prometheus care se află în căutarea originilor omenirii într-o altă lume.

Filmul a fost inițial conceput ca un prequel al filmului științifico-fantastic de groază din 1979 Alien, dar a evoluat prin a explora o mitologie de sine stătătoare față de cea din franciza Alien. Filmul este distribuit de 20th Century Fox. Acțiunea filmului are loc cu aproximativ 30 de ani înainte de evenimentele descrise în filmul original Alien din 1979, personajele principale fiind tot echipajul navei Prometheus. În noua versiune revizuită a filmului Prometheus, care se bazează pe o mitologie de sine stătătoare, echipajul de pe nava Nostromo descoperă gigantice ființe extraterestre. Filmările au început în martie 2011 sub conducerea regizorului Ridley Scott.

Povestea filmului

În timp ce silueta unei nave spațiale se îndepărtează, un extraterestru umanoid bea un lichid și apoi începe să se dezintegreze. După ce rămășitele sale cad într-o cascadă, ADN-ul extraterestrului declanșează o reacție biogenetică.

În 2089, arheologii Elizabeth Shaw și Charlie Holloway descoperă o hartă stelară care apare la mai multe culturi antice care n-au avut legături între ele. Ei interpretează acest lucru ca pe o invitație din partea înaintașilor umanității pe care-i denumesc „ingineri”. Peter Weyland, cel mai în vârstă președinte al Weyland Corporation, finanțează crearea navei științifice Prometheus care să ajungă pe satelitul îndepărtat LV-223. Echipajului navei călătorește în stază, în timp ce robotul cu IA David îi monitorizează în timpul călătoriei. După ce ajung la destinație în 2093, ei sunt informați cu privire la misiunea lor de a găsi „inginerii”. Conducătorul misiunii Meredith Vickers cere echipajului să evita contactul fără permisiunea ei. Modulul de „aterizare” al navei Prometheus coboară în apropiere de o uriașă structură artificială care este cercetată de o echipă.

Prometheus aterizează pe stearpă, suprafața muntoasă lângă o structură mare, artificială, care o echipă explorează. Într-o pestera, găsesc cilindri de piatră, o statuie monolitică a unui cap umanoid și cadavrul decapitat al unui extraterestru, considerat a fi un inginer. Echipajul găsește alte cadavre, făcându-i să presupună că specia este dispărută. Membrii echipajului Millburn și Fifield se simt incomod cu descoperirile și încearcă să se întoarcă la Prometeu, dar devin blocați în pestera atunci când se pierd. Expediția este întreruptă atunci când o furtună obligă echipajul să se întoarcă la navă. David ia în secret un cilindru din structură, în timp ce cilindrii rămași încep să scurgă un lichid întunecat. În laboratorul navei, ADN-ul inginerului se potrivește cu cel al oamenilor. David investighează cilindrul și lichidul din interior. 

În interiorul structurii, o creatură asemănătoare cu un șarpe îl ucide pe Millburn și pulverizează un lichid coroziv care topește casca lui Fifield, expunându-l la scurgerile lichidului închis la culoare. Restul echipajului revine mai târziu în structură și găsește cadavrul lui Millburn. Între timp, David găsește o cameră de control care conține un inginer viu în stază și o hartă stelară centrată pe planeta Pământ. Din cauza substanței înghițite, Holloway are o infecție care face rapid ravagii în corpul său și se grăbește să se întoarcă pe Prometheus. Vickers refuză să-l lase la bord, și, deoarece insistă și devine foarte agresiv, este ucis greu cu un aruncător de flăcări. Mai târziu, o scanare medicală arată că Shaw, în ciuda faptului că este sterilă, este însărcinată cu un pui extraterestru. Shaw folosește o stație automată de operații ca să-l scoată. Se dezvăluie că Weyland a fost tot timpul la bordul navei în stază și îi explică lui Shaw că vrea să le ceară „inginerilor” să-l întinerească și să-l facă nemuritor. Înainte ca Weyland să plece spre structura extraterestră, Vickers îl zice „Tată”.

Fifield, care s-a transformat într-un mutant, atacă hangarul navei și ucide mai mulți membri ai echipajului înainte de a fi el însuși ucis. Janek, căpitanul navei Prometheus, crede că structura a fost parte a unei baze militare a „inginerilor” , care au pierdut controlul asupra unor arme biologice adică lichidul închis la culoare. Janek, de asemenea, stabilește că structura subterană este de fapt o navă spațială. Weyland și cu o echipă se reîntorc la structură și-l trezesc pe „inginer” și îi vorbește în proto-indo-european dar acesta îl decapitează și apoi îl ucide pe Weyland împreună cu toată echipa sa. Shaw scapă din nava spațială pe care „inginerul” o activează. Capul încă activ al Robotului David îi dezvăluie lui Shaw că „inginerul” va pleca cu nava sa pentru a împrăștia lichidul negru pe planeta Pământ pentru a „curăța” toată planeta de oameni cu scopul de a începe o nouă creație. Shaw îl convinge pe Janek să oprească nava „inginerului”. Vickers ia o navetă de salvare și este aruncată afară din navă înainte ca Janek să ciocnească Prometheus de nava spațială a „inginerului”. Nava extraterestră este avariată și se prăbușește, omorând-o pe Vickers. Shaw se duce pe naveta de salvare a lui Vickers unde vede că puiul extraterestru care a fost în ea este încă în viață și are deja dimensiuni gigantice. David o avertizează pe Shaw că „inginerul” a supraviețuit accidentului și vine după ea. Shaw eliberează puiul extraterestru care începe să se lupte cu „inginerul”, imobilizându-l și ucigându-l. Shaw recuperează capul lui David și restul corpului său. Cu ajutorul robotului, ea lansează o altă navă spațială a „inginerilor”. Ea nu pleacă spre Pământ, dimpotrivă, intenționează să ajungă pe planeta de origine a „inginerilor” pentru a încerca să înțeleagă de ce aceștia au creat umanitatea doar pentru ca mai târziu să intenționeze s-o distrugă.

About Author

Enable Notifications OK No thanks