video media digital

Știri neutre – Neutral news

Fundația lui Asimov devine un serial cu 10 episoade

Pregătește-te pentru o acțiune SF care se întinde pe galaxii : Fundația va avea premiera pe 24 septembrie 2021 la Apple TV+

Adaptat de David Goyer,serialul îl are în rolurile principale pe Jared Harris din Mad Men, Chernobyl și The Terror. Harris îl interpretează pe dr. Hari Seldon, om de știință, care prezice căderea iminentă a unui regim galactic condus de un imperiu.

Despre seria literară : Fundația

Seria Fundația este o serie literară științifico-fantastică scrisă de către Isaac Asimov, a cărei acțiune se desfășoară pe o perioadă de aproximativ șase sute de ani, într-un viitor îndepărat al omenirii, într-un spațiu cosmic – și corespunzător temporal – numit Imperiu Galactic. Seria Fundația este constituită dintr-un număr de 7 volume ce sunt strâns legate unele de altele, deci o heptalogie – deși nedeclarată astfel – dar care pot fi citite și individual.
Fundația a fost inițial o trilogie compusă din: Fundația, Fundația și Imperiul și A doua Fundație. Pe lângă acestea, Asimov a mai scris încă patru romane în seria Fundația: Marginea Fundației și Fundația și Pământul, a căror acțiune se desfășoară imediat după A doua Fundație, și Preludiul Fundației și Fundația Renăscută, a căror acțiune se desfășoară înaintea trilogiei inițiale. Specific formației sale științifice, Asimov a adăugat nucleului inițial al trilogiei, „în mod egal” două prequeluri și două sequeluri, pentru completitudinea întregii povestiri, transformând-o de facto într-o heptalogie.
Seria (referindu-ne la trilogia inițială) este una dintre cele mai apreciate opere din domeniul științifico-fantastic și a câștigat în 1966 premiul Hugo pentru Cea mai bună serie a tuturor timpurilor, premiu decernat o singură dată în istoria premiilor Hugo.

Un scurt rezumat

La baza seriei se află matematicianul Hari Seldon, un locuitor al planetei urbane Trantor, care își petrece întreaga existență dezvoltând o ramură a matematicii numită psihoistorie, un concept creat de către Asimov și publicistul acestuia John W. Campbell (editorul șef al revistei Astounding Science Fiction între 1937 – 1971 unde trilogia va fi fost publicată pentru prima dată). Folosind legile acțiunii maselor, psihoistoria poate prezice viitorul, însă numai la scară largă; la o scară redusă este predispusă erorilor. Psihoistoria funcționează bazându-se pe principiul conform căruia comportamentul unei mase de oameni poate fi previzibil dacă masa respectivă este foarte mare ca număr (cum ar fi populația galaxiei care este de aproximativ un cvadrilion de oameni). Cu cât masa este mai mare ca și număr, cu atât viitorul acesteia este mai previzibil. Folosind această tehnică a psihoistoriei, Seldon prezice căderea Imperiului Galactic, imperiu ce are în componență întreaga Cale Lactee, cădere urmată de o eră întunecată ce va dura treizeci de mii de ani înainte ca un al doilea Imperiu Galactic să se formeze. Pentru a scurta această perioadă de barbarism, Seldon creează două Fundații de dimensiuni relativ mici, la polii opuși ai galaxiei, care să păstreze totalitatea cunoștințelor acumulate până atunci. Fundațiile se numesc și Fundații Enciclopedice. Centrul acțiunii în trilogia inițială este Fundația Enciclopedică aflată pe planeta Terminus. Oamenii ce formează această Fundație au ca misiune crearea unei enciclopedii exhaustive a tuturor cunoștințelor omenești, nefiind conștienți de adevăratele intenții ale lui Seldon (dacă ar fi la curent cu toate intențiile lui Seldon, variabilele planului acestuia ar deveni incontrolabile). Enciclopedia are ca scop păstrarea tuturor științelor exacte după căderea imperiului. Localizarea Fundației este aleasă în așa fel încât să poată acționa ca un punct vital pentru cel de-al doilea imperiu, la o mie de ani de la căderea primului (în loc de cei treizeci de mii de ani preziși).

Trilogia originală

Fundația a fost inițial o serie de 8 povestiri publicate în revista Astounding Science Fiction între mai 1942 și ianuarie 1950. Conform lui Asimov, premisele Fundației se bazează pe ideile enunțate în Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman de Edward Gibbon și i-au venit în minte în timp ce mergea să-l întâlnească pe editorul John W Campbell împreună cu care a dezvoltat conceptul.

Continuările

În 1981 Asimov a fost convins de către editorii săi să scrie un al patrulea volum, astfel că în 1982 acesta a publicat Marginea Fundației. Apoi a urmat un al cincilea în 1983, Fundația și Pământul, iar cinci ani mai târziu cele două volume Preludiul Fundației și Fundația Renăscută a căror acțiune se desfășoară înaintea trilogiei inițiale. În perioada în care nu a lucrat la continuări și la preludii, Asimov a legat seria Fundației cu alte serii ale sale, dând naștere unui univers unificat.

About Author

Enable Notifications OK No thanks