video media digital

Știri neutre – Neutral news

Despre Oltcit

Oltcit, Citroënul oltenesc, sau o alternativa mai tinerească la Dacia 1300, a fost una dintre cele mai interesante aventuri industriale ale României.

Denumirea de Oltcit s-a obţinut prin combinarea denumirii regiunii Oltenia (unde era localizată fabrica) şi numele constructorului francez Citroen.

Oltcit Craiova a apărut în urma unui parteneriat între autoritățile române și producătorul francez de automobile Citroën. Astfel, un an mai târziu (1977) la Craiova începe construcția unei fabrici moderne pentru construcția unui automobil de dimensiuni mici.

În 1979, în cadrul expoziției EREN din București, adică „Expoziția Realizărilor Economiei Naționale”, au fost lansate mai multe modele de automobile și vehicule românești. Noutățile erau camioanele Carpați, Bucegi, DAC și ROMAN produse la Brașov, vehiculele de teren ARO-24 și ARO-10 produse la Câmpulung în diverse variante, dar și cele mai noi automobile de pasageri. Mai exact, la EREN 1979, s-a făcut oficial lansarea noului brand de mașini Oltcit care a prezentat două variante: cu motorizare de 652 cmc și 36 cp și motorizare de 1130 cmc și 56 cp. Noile automobile Oltcit urmau să se producă în serie începând cu 1980.

În fabrică s-au produs patru versiuni :

  • Special – echipat cu motorul de Visa și LNA, de 652 cm³
  • Club – echipat cu un motor de 1129 cm cubi și o cutie în 4 trepte
  • Club 12 TRS – dotat inițal cu un motor de 1200 cm³, dar a fost înlocuit cu un motor de 1299 cm³ și o cutie de viteze în 5 trepte; a fost un automobil destinat exportului în Franța, Olanda, Belgia, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Venezuela, Costa Rica, Columbia, Siria, Iordania, Egipt, Turcia, Bulgaria
  • Club 12 CS – disponibil din 1993, camionetă cu două locuri; motor de 1299 cm³ și o cutie de viteze în 5 trepte, cu rapoarte care favorizează puterea

După 1989, producția continuă sub numele de Oltcit până în 1994, când numele este schimbat în Oltena (totodată este modificată și sigla); producția acestor versiuni a continuat până la semnarea contractului cu compania Daewoo, când are loc o altă preschimbare a numelui din Oltena în Rodae.Oltcit Club

În 1991, prin preluarea acțiunilor Citroën (care decide să se retragă din asociere) de către statul român, OLTCIT devine S.C. AUTOMOBILE CRAIOVA S.A..

În noiembrie 1994, Daewoo deschide o linie de producție în România, devenind cel mai important investitor străin al țării, prin înființarea unei societăți mixte, creată de Automobile Craiova și grupul sud-coreean Daewoo. 

About Author

Enable Notifications OK No thanks