video media digital

Știri neutre – Neutral news

Comuna Ciugud și-a lansat propria monedă virtuală

Comuna Ciugud, din județul Alba, devine prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală. Denumită CIUGUban, va fi folosită pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv și reciclează deșeurile.

Există o staţie de prelucrare şi reciclare a ambalajelor, care are forma unui robot şi este deja activă în curtea Şcolii Gimnaziale Ciugud. Până la finalul vacanţei de vară cei mici sunt provocaţi să recicleze cât mai multe ambalaje, fiind răsplătiţi cu monete virtuale. Acestea vin sub formă de bonuri şi se pot transforma în bani reali la începutul viitorului an şcolar. Copiii pot cheltui acele sume pe activităţi şcolare, rechizite sau activităţi extraşcolare.

La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program. De asemenea, se analizează și se lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

România este pe unul dintre ultimele locuri în UE la reciclare, ceea ce înseamnă că ţara noastră e penalizată pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. Se fac totuşi demersuri în această privinţă, precum legea returnării garanţiei pentru ambalaje şi acum avem şi acest CIUGUban.

Proiectul cu moneda virtuală este realizat alături de compania americană Envipco, unul dintre cei mai mari producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines).

About Author

Enable Notifications OK No thanks