Monedă digitală sau monedă electronică, bani digitali, este un tip de monedă disponibilă numai în formă digitală, pe internet, nu și în formă fizică, cum ar fi bancnotele și monedele.
Monedele digitale sunt stocate sau schimbate pe sisteme informatice digitale, în baze de date, fișiere digitale, sau card preplătit și sunt folosite pentru efectuarea plăților prin intermediul sistemelor electronice. Fiind o monedă electronică, ea se administrează prin intermediul unui portofel electronic, echivalentul unui cont bancar. Moneda digitală reprezintă cel mai revoluționar sistem de plată care există în acest moment.
În 1983, un articol științific al lui David Chaum a introdus conceptul de bani digitali (ecash). În 1990, a înființat DigiCash, o companie de plăți electronice din Amsterdam, care a dat faliment în 1998.
În 1996, a fost înființat Gold & Silver Reserve Inc., un mediu online care permitea utilizatorilor să deschidă un cont de cumpărare/vînzare bani digitali numiți E-gold, garantați printr-o anumită cantitate de aur. În 2006, a tranzacționat 2 miliarde de dolari, iar numărul conturilor deschise a crescut la 9 milioane de dolari. În 2008, a fost închis printr-o decizie a guvernului. E-gold nu s-a bazat pe principii criptografice, dar a fost prima monedă virtuală utilizată pe scară largă pe internet. Membrii listei de corespondență e-gold au folosit mai întâi termenul „monedă electronică”.
În 1997 Coca-Cola a lansat posibilitatea de a efectua plăți mobile la automatele sale, introducând bani digitali.
În 1998 a fost lansat site-ul web Beenz.com, prin ale cărui servicii utilizatorii ar putea câștiga monede online numite Beenz pentru efectuarea de activități precum vizitarea unui site web, cumpărături online sau conectarea printr-un furnizor de servicii de internet. Proiectul a primit 100 de milioane de la investitori, iar serviciile sale au fost utilizate în mod activ în 15 țări. Compania a renunțat la afaceri în timpul crizei din 2008.
Pe la inceputul anului 2021, Suedia a început să testeze propria monedă virtuală: coroana electronică, e-krona. Intenția este ca valuta virtuală să poată fi folosită pentru orice operațiune bancară, de la plăți până la depuneri și retrageri, printr-un portofel electronic sau printr-o aplicație pe telefoanele inteligente.
In octombrie 2021, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat începerea analizei în vederea emiterii unei monede euro digitală. Aceasta nu ar înlocui numerarul, ci ar fi o completare menită să ofere firmelor și cetățenilor din zona euro „un mijloc de plată simplu, unanim acceptat, sigur și de încredere.”
BCE a subliniat că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui. Eurosistemul va continua, în orice caz, să emită numerar.
China profita la maxim pentru a lansa mai repede propia moneda digitala, yuan digital.
Banca centrală chineză extinde schema pilot de yuani digitale în mai multe orașe
Banca Populară Chineză lucrează la forma digitală a monedei sale suverane din 2014 . În Statele Unite, Rezerva Federală a SUA nu a luat încă o poziție cu privire la emiterea unui dolar digital, în timp ce Președintele Joe Biden a cerut recent guvernului să pună „urgență” cercetării și dezvoltării unei potențiale versiuni digitale a dolarului.
ȚI-A PLĂCUT ? SUSTINE-MĂ :
More Stories
Ce este Tehnofobia?
Disney+, Hulu şi Max sunt disponibile sub forma unui singur pachet, primul test Statele Unite ale Americii
OpenAI lansează Voice Mode pentru ChatGPT