Succesoare a tehnologiei 4G, a cincea generație de tehnologie pentru rețelele celulare wireless, ce oferă o viteză de transfer mai mare față de cea cu care suntem obișnuiți. 5G este o soluție prin care se pun bazele unui standard ce permite conectarea unui număr mai mare de dispozitive, care pot fi controlate într-un mod centralizat, de la distanță.
Standardul 5G reprezintă un progres semnificativ pentru tehnologia mobilă, care deschide drumul către o nouă etapă. Multe din tehnologiile care există în prezent vor deveni mult mai sofisticate, iar aparatura și dispozitivele cu care suntem obișnuiți vor atinge performanțe fără precedent.
De tehnologia 5G nu vor beneficia doar telefoanele mobile, ci și mașinile smart, aparatele electrocasnice, realitatea virtuală sau dispozitivele IoT (Internet of Things, care înseamnă conectarea mai multor dispozitive prin internet).
Tehnologia 1G a devenit populară în anii ’80 și permitea folosirea telefoanelor fără fir pentru comunicare. 2G s-a lansat în 1991 și, ca beneficiu suplimentar, se puteau trimite mesaje SMS, iar conversațiile erau criptate. În 2007, 200 de milioane de utilizatori foloseau deja tehnologia 3G, care permitea navigarea pe internet cu ajutorul telefoanelor mobile și apariția dispozitivelor de tip smartphone. Tehnologia 4G a fost lansată în 2009, în Suedia și Norvegia, și presupunea navigarea rapidă pe internet direct de pe telefonul mobil, comunicare video, o acoperire mult mai bună și streaming HD.
Cu ce ne ajută tehnologia 5G
„Orice facem acum cu smartphone-urile noastre, vom putea să o facem mai repede şi mai bine”, spune Ian Fogg, analist în cadrul Open Signal, o companie de analiză în cadrul segmentului de date mobile.
„Gândiţi-vă la ochelarii smart care vin cu realitate augmentată, la realitate virtuală pe mobil, la o calitate mult mai bună video şi la IoT care generează oraşe smart”, adaugă Fogg. „Ceea ce este cu adevărat interesant sunt toate serviciile noi care vor fi construite pe 5G şi pe care nici nu putem să le prezicem încă”.
Imaginaţi-vă un roi de drone care cooperează pentru a desfăşura o misiune de căutare şi salvare, care pot trage focuri de avertizare şi care pot monitoriza traficul, toate comunicând wireless una cu cealaltă şi cu baza prin reţelele 5G.
În acelaşi timp, mulţi consider că 5G va fi crucială pentru vehiculele autonome şi pentur comunicarea dintre acestea pentru a citi datele din trafic şi hărţi în timp real.
Apelurile video ar trebui să ofere o imagine şi un sunet mult mai clar, fără nicio eroare, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brăţările de fitness vor putea monitoriza condiţia de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgenţă.
Beneficii și aplicabilitate a tehnologiei 5G în îngrijirea medicală
5G poate fi utilizat pe scară largă în diferite activități și proceduri medicale, inclusiv consultații la distanță, ultrasunete la distanță, chirurgie la distanță, salvare de urgență, predare/învățare la distanță, monitorizare la distanță, îngrijire medicală mobilă, management inteligent al spitalului și diagnostic asistat de AI.
DACĂ ȚI-A PLĂCUT, POȚI SĂ MĂ AJUȚI SĂ FAC ARTICOLE MAI BUNE
More Stories
Elon Musk dezvăluie primul robotaxi produs de Tesla, care se conduce singur
RoPay, primul serviciu național de plăți instant cu mobilul
Ce este Tehnofobia?