La 40 de ani de la moartea autorului SF ale cărui povești au inspirat filme precum Blade Runner și Minority Report – Philip K Dick.
Eu Sunt la controlul pașapoartelor. Îmi văd chipul pe un ecran. Tehnologia mă recunoaște și mă lasă să trec. Scanez coduri care arată starea mea de vaccinare și rezultatele recente ale testelor Covid. Aparatele evaluează datele privind sănătatea și microbiologia mea. Prin sala de așteptare, oamenii se uită la micile ecrane. Un număr ciudat de mare are camera răsturnată și își surprind fețele în unghiuri diferite, de parcă ar fi uitat cum arată. Îmi deschid laptopul și mă alătur. Îmi dau datele unei companii pentru a intra în domeniul digital. Apar reclame adaptate personalității mele. Ei mă cunosc mai bine decât mă cunosc eu însumi.
Acesta este 2022. Și 2022 este un roman al lui Philip K Dick.
Scriitorii de science fiction se simt adesea mai prezenți decât alții. Fie că este vorba de amenințarea drepturilor femeilor în opera lui Margaret Atwood , de distopiile arhitecturale și sociale ale romanelor lui JG Ballard sau de lumea predictivă a internetului din The Machine Stops (1909) de EM Forster.

Dintre toți astfel de scriitori, puțini au ghicit mai rutina de astazi, doar autorul american Philip K Dick a nimerit multe din tehnologia si rutina noastra din 2022. Dick a scris 44 de romane și nenumărate povești scurte, ale căror adaptări au continuat să redefinească science-fiction-ul pe ecran – în special Blade Runner (1982) al lui Ridley Scott, care s-a bazat pe povestea lui Dick Do Androids Dream of Electric Sheep? și Total Recall (1990) de Paul Verhoeven, care a luat ca material sursă nuvela sa din 1966 We Can Remember It for You Wholesale. Mai recent, romanul lui Dick The Man in the High Castle (1962) a fost transformat într-un serial de succes Amazon.
Poveștile lui Dick au postulat omniprezentarea internetului, realitatea virtuală, software-ul de recunoaștere facială, mașinile fără șofer și imprimarea 3D
Indiferent dacă viziunile sale erau medicale sau supranaturale, un lucru este clar: Dick avea o abilitate uimitoare de a prefigura lumea modernă. Celebrul autor de science-fiction și fantasy Stan Nicholls sugerează că opera lui Dick este prevăzătoare, deoarece a explorat viitorul prin prezentul de atunci. „Poveștile sale au postulat omniprezența internetului, realitatea virtuală, software-ul de recunoaștere facială, mașinile fără șofer și imprimarea 3D”
Daca ti-a placut articolul, poti sa ma ajuti sa fac articole mai bune
More Stories
O școală din Japonia instalează roboți în școli, permițând elevilor să participe la cursuri „remote”
Despre aplicații GPS
Ce este VR?