video media digital

Știri neutre – Neutral news

Prima mașină electrică românească, construită în 1989

România a avut un automobil electric, produs în țară, încă dinainte de Revoluția din 1989, la fabrica Electromureș din Târgu Mureș era produs un autoturism prototip cu adevărat ieșit din comun, botezat Electromobil.

În 1989 la uzina Electromureș din Tîrgu Mureș, directorul Ioan Oltean și inginerii Zoltán Tóth, István Szabó și Sándor Szabó, precum și alți experți de la departamentul de prototipuri mecanice și de la laboratorul de electronică, au reușit să construiască un prototip intitulat Electromobil.

Inginerii construiseră un motor electric destul de puternic, capabil să ofere mașinii o autonomie de până la 50 de kilometri.

Electromobilul avea o caroserie de fibră de sticlă, ușoară, adaptată pentru un singur pasager. De ce doar pentru unul? Pentru că, fiind un prototip, inginerii au vrut să testeze mai întâi manevrabilitatea și fiabilitatea mașinii, ulterior urmând să se focuseze pe o caroserie mai mare și mai încăpătoare.

Ce s-a ales de proiect?

A venit revoluția și proiectul primei mașini electrice românești a fost trecut pe linie moartă, odată cu stoparea tuturor liniilor de finanțare.

DACĂ ȚI-A PLĂCUT, POȚI SĂ MĂ AJUȚI SĂ FAC ARTICOLE MAI BUNE

About Author