video media digital

Știri neutre – Neutral news

FITS REVINE !

Festivalul se va desfășura fizic anul acesta, dar în luna august

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu se va desfășura anul acesta și pe străzile orașului, așa cum este deja tradițional. O mare schimbare față de anii trecuți este faptul că festivalul se va desfășura în luna august.

“Iniţial, festivalul trebuia să fie între 11 şi 20 iunie, numai că dorinţa tuturor partenerilor noştri şi a noastră, aţi auzit actorii vorbind înainte, toţi cei care se exprimă pe scenă au nevoie de acest contact miraculos care este făcut cu publicul. Şi din această cauză am dorit să securizăm posibilitatea de a avea secţiunea fizică de spectacole de peste tot, din lume. Am gândit festivalul pe trei paliere: un palier fizic, atât pe scenele în care jucăm de obicei, pornind de la teatru, la Centrul Cultural “Bosoiu”, la Teatrul “Gong”, la “Thalia”, la Fabrica de Cultură, cât şi toate spectacolele outdoor, indiferent de toate măsurile dure care vor fi, de distanţare, de purtarea măştii, avem nevoie de publicul spectator, care să fie alături de noi. Din această cauză am hotărât împreună cu ordonatorul de credite, cu toţi partenerii pe care îi avem, să ducem în luna august festivalul, între 20 şi 29 august“, a declarat astăzi, maestrul Constantin Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă.

Accesul la festival se dorește a fi făcut printr-o dovadă a spectatorilor că au fost vaccinați, că și-au făcut în prealabil un test COVID sau că au trecut deja prin boală. „Suntem în dialog cu toți realizatorii de festivaluri, cu ministrul culturii, al sănătății, cu președinția și încercăm să determinăm companiile care vin să poată veni vaccinate și pentru spectacolele indoor să avem de la fiecare spectator o dovadă fie că a avut COVID, că a avut un test făcut în ultimele 48 de ore sau că are un certificat de vaccin. Am avut o întâlnire cu toate structurile responsabile, de la DSU la primărie și poliție, pentru a găsi soluții ca întâlnirea în spațiile publice să fie certă, sigură, dar și sub semnul plăcerii”.

De asemenea se discută, pentru spectacolele outdoor, un set de măsuri, precum luarea temperaturii, intrări și ieșiri separate și multe alte aspecte care pot asigura buna desfășurare a spectacolelor.

Buget mai mic pentru ediția din acest an?

Constantin Chiriac spune că „nu s-a tăiat nici un leu” pentru desfășurarea festivalului, menționând faptul că anul trecut TNRS și-a drămuit banii și chiar a înapoiat primăriei câteva milioane de lei.