Parlamentul European a votat în cursul zilei de miercuri, 26 noiembrie, în favoarea introducerii unui nou set de reguli privind etichetarea obligatorie a dispozitivelor electronice, noul rating de reparabilitate având cu scopul de a oferi consumatorilor informații clare, vizibile imediat și ușor de înțeles, despre durata de viață estimată și reparabilitatea unui produs în momentul achiziției.

Votul, care a fost adoptat cu 395 voturi pentru, 94 voturi împotrivă și 207 abțineri (refuzând să voteze) susține dreptul la reparație al consumatorilor.

Franța este prima țară care va începe să eticheteze electronice de consum cu noul rating de reparabilitate, începând cu luna ianuarie. Acestea vor fi aplicate pe smartphone-uri, laptopuri și alte componente electronice.

Austria va reduce, de asemenea, taxele pe serviciile de reparații și va oferi subvenționa pentru consumatori prețul reparațiilor. Eticheta va avea un scor de reparabilitate de forma unui punctaj pe scara de la 1 la 10, atribuit pe baza întrunirii unor criterii trasate în legislație.

Idea este ca noul rating pus la vedere pe eticheta produselor va ajuta clienții să acorde prioritate produselor care sunt mai ușor de reparat, totodată motivând companiile producătoare să acorde mai multă atenție acestui aspect.

Indice

Sprijină VMD TV

Dacă doreşti să susţii acest proiect independent şi voluntar poţi face o donaţie liberă direct prin Patreon

https://www.patreon.com/vmdstefan

By stefan