video media digital

Știri neutre – Neutral news

Despre MTV (Music Television)

MTV (inițial acronim de la Music Television) este un post de televiziune din New York, lansat pe 1 august 1981, cu scopul principal de a difuza videoclipuri. Este deținut în totalitate de compania Viacom. MTV a avut un impact puternic în industria muzicală. Slogane ca „I want my MTV” (tr. „vreau propriul MTV”) și „MTV is here” s-au impregnat în limbajul publicului, iar termenul de VJ (video jockey) a fost popularizat.

Sâmbătă, 1 august 1981, MTV a fost lansat oficial cu cuvintele „Doamnelor și domnilor, rock and roll”, rostite de John Lack și redate în primul spot difuzat. Cuvintele au fost urmate de piesa tematică originală MTV, o melodie rock vie compusă de Jonathan Elias și John Petersen, care cânta peste steagul american schimbat pentru a arăta sigla MTV schimbându-se în diferite texturi și modele. Producătorii MTV Alan Goodman și Fred Seibert au folosit aceste imagini din domeniul public ca concept; Seibert a spus că inițial plănuiseră să utilizeze citatul „Un pas mic” al lui Neil Armstrong, dar avocații au spus că Armstrong deținea numele și asemănarea lui și că el a refuzat, așa că citatul a fost înlocuit cu un sunet sonor. O versiune scurtată a ID-ului de lansare a navetei a funcționat în partea de sus a fiecărei ore sub diferite forme, de la prima zi a MTV până când a fost trasă la începutul anului 1986 în urma dezastrului Challenger.

Primul videoclip muzical pe MTV, care la momentul respectiv a fost disponibil numai la casele din New Jersey, a fost The Buggles – Video Killed Radio Star. A fost urmat de You Better Run – Pat Benatar.

Video Music Awards 

În 1984, canalul a produs primul său spectacol MTV Video Music Awards , sau VMA. Primul spectacol de premiere, în 1984, a fost punctat de un spectacol live realizat de Madonna din „ Like A Virgin ”. Statuetele care sunt înmânate la Video Music Awards sunt ale lunii MTV, imaginea originală a canalului de la prima sa difuzare în 1981. În prezent, Video Music Awards sunt cel mai urmărit eveniment anual al MTV. 

Emisiuni muzicale

MTV a debutat Dial MTV în 1986, un show zilnic de top 10 cu muzică inversă, pentru care spectatorii puteau apela numărul de telefon gratuit 1-800-DIAL-MTV pentru a solicita un videoclip muzical. Spectacolul a fost înlocuit de MTV Most Wanted în 1991, care a durat până în 1996, iar ulterior a văzut un succesor spiritual în Total Request Live . Numărul de telefon a rămas în uz pentru solicitări video până în 2006.

1986 a adus, de asemenea, plecările a trei dintre cele cinci VJ-uri originale, deoarece JJ Jackson s-a mutat înapoi la Los Angeles și s-a întors la radio, în timp ce Nina Blackwood a continuat să urmeze noi roluri în televiziune. Contractul Marthei Quinn nu a fost reînnoit la sfârșitul anului 1986 și a părăsit rețeaua. A fost readusă la începutul anului 1989 și a rămas până în 1992. Centrul orașului Julie Brown a fost angajat ca primul nou VJ ca înlocuitor. La jumătatea anului 1987, Alan Hunter și Mark Goodman au încetat să mai fie veejays MTV cu normă întreagă. 

Tot în 1986, canalul a introdus 120 de minute , un spectacol care a prezentat videoclipuri cu rotație redusă, rock alternativ și alte videoclipuri „underground” pentru următorii 14 ani pe MTV și trei ani suplimentari pe MTV2 . Programul a devenit apoi cunoscut sub numele de Subterranean pe MTV2. Opt ani mai târziu, la 31 iulie 2011, 120 de minute au fost reînviate, Matt Pinfield preluând din nou funcțiile de găzduire și difuzându-se lunar pe MTV2.

În 1987, a fost adăugat un alt spectacol de videoclipuri muzicale târziu, Headbangers Ball , care conținea muzică heavy metal și știri. Înainte de anularea bruscă a acestuia în 1995, a prezentat mai multe gazde, inclusiv Riki Rachtman și Adam Curry. Un bloc săptămânal de videoclipuri muzicale cu numele Headbangers Ball a fost difuzat din 2003 până în 2011 pe canalul suror MTV2, înainte de a petrece încă doi ani ca serie doar pe web pe site-ul MTV2, până când Headbangers Ball a fost întrerupt din nou în 2013. Mark Goodman și Alan Hunter a părăsit rețeaua în 1987.

În 1988, MTV a debutat Yo! MTV Raps , un program format hip hop / rap. MTV și-a sporit progresiv difuzarea rapperilor de succes prin intermediul acestui program, precum MC Hammer, Vanilla Ice, LL Cool J, Queen Latifah, Salt-n-Pepa, Tone Loc, Naughty By Nature, MC Lyte și Sir-Mix- A-Lot. De asemenea, canalul a jucat artiști R&B precum, Janet Jackson, New Edition, In Vogue, Bell Biv Devoe, SWV, Tony! Toni! Ton!, TLC ,New Kids on the Block și Boyz II Men. Programul a continuat până în august 1995; a fost redenumită pur și simplu Yo! și a fost difuzat ca un program de o oră din 1995 până în 1999.

În 1989, MTV a început să premiereze specialități bazate pe muzică, cum ar fi MTV Unplugged, un spectacol acustic de performanță, care a prezentat zeci de acte ca invitați și a rămas activ în numeroase iterații pe diferite platforme de peste 20 de ani.

Pentru a satisface în continuare succesul crescând al R&B, MTV a introdus săptămânalul Fade to Black în vara anului 1991, care a fost găzduit de Al B. Sure! . Spectacolul a fost reformatat în cel mai cunoscut MTV Jams din anul următor, care a încorporat hip-hop-ul principal în lista de redare. Bill Bellamy a devenit noua și continuă gazdă. Spectacolul a devenit atât de reușit încât a dat naștere propriului său spinoff Most Wanted, intitulat Most Wanted Jams.

Primele programe animate

Într-o încercare continuă de a deveni o rețea mai diversă axată pe tineret și cultură, precum și pe muzică, MTV a adăugat spectacole animate la gama sa la începutul anilor ’90. Vitrina de animație Liquid Television (o coproducție între BBC și MTV produsă în San Francisco de Colossal Pictures) a fost unul dintre primele programe ale canalului care s-a concentrat pe mediu. Pe lângă difuzarea de emisiuni originale create special pentru MTV, canalul a difuzat ocazional și episoade din seriile originale de desene animate produse de canalul suror al lui Viacom Nickelodeon (Nicktoons) la începutul anilor ’90.

MTV are o istorie de desene animate cu teme mature, inclusiv Beavis și Butt-Head , Æon Flux și The Brothers Grunt . Deși canalul a continuat să debuteze multe alte emisiuni animate, câteva dintre celelalte serii de desene animate ale MTV au fost reînnoite pentru sezoane suplimentare, indiferent de recepția lor.

MTV România

MTV România a fost un canal de televiziune privat din România specializat pe emisiuni muzicale. A fost lansat pe 15 iunie 2002, cu ocazia concertului lui Enrique Iglesias de pe stadionul Lia Manoliu. MTV a preluat licența audioviziuală folosită până atunci de MCM România, versiunea românească a canalului francez de muzică MCM. După revânzarea licenței, Viacom a decis închiderea lui pe 1 martie 2019 și înlocuirea lui cu MTV Europe, acesta din urmă ajungând să se redifuzeze în întreaga Românie începând cu toamna lui 2019. Din 30 decembrie 2019, MTV Europe a fost introdus pe cablu și la RCS&RDS (DIGI) 

About Author