Parasite, (hangul: 기생충; RR: Gisaengchung) este un film de comedie neagră și un thriller sud-coreean din 2019, regizat de Bong Joon-ho, care este și co-scenarist, alături de Han Jin-won. În film joacă Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-sik și Park So-dam, iar povestea este cea a unei familii sărace care pune la cale un plan pentru a deveni angajați domestici ai unei familii înstărite dându-se drept persoane extrem de calificate și neînrudite.
Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, pe 21 mai 2019, unde a devenit primul film sud-coreean care a câștigat Palme d’Or și primul film care a câștigat cu vot unanim de la Adèle: Capitolele 1 și 2 la ediția din 2013 a festivalului. Acesta a fost apoi lansat în Coreea de Sud de către CJ Entertainment pe 30 mai 2019. Filmul a primit aprecieri critice și a apărut în listele celor mai bune filme din 2010. Acesta a avut încasări de peste 179 milioane de dolari în întreaga lume la un buget de producție de aproximativ 11 milioane de dolari.
Printre numeroasele distincții, Parazit a primit șase nominalizări la a 92-a ediție a Premiilor Oscar, câștigând Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor pentru Bong, cel mai bun scenariu original și cel mai bun film străin. Acesta a devenit primul film sud-coreean care a primit Premiul Academiei, precum și primul film într-o limbă alta decât engleză care a câștigar cel mai bun film. De asemenea, a câștigat Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Premiul BAFTA pentru cel mai bun film într-o limba alta decât engleza și a devenit primul film într-o limbă alta decât engleza care a câștigat Premiul Sindicatului Actorilor pentru interpretare într-un film.
Povestea filmului
Este o satiră socială despre două familii, familia săracă Kim și familia bogată Park.
Familia lui Ki-taek, alcătuită din patru membri, este una unită, dar toți sunt șomeri, cu perspective sumbre în viitorul apropiat. Fiul, Ki-woo, este recomandat de către un prieten, student la o universitate prestigioasă, pentru meditații foarte bine plătite, ceea ce naște speranța unui venit constant. Purtând pe umeri toate speranțele familiei, Ki-woo se îndreaptă către casa familiei Park pentru un interviu. Sosit la locuința domnului Park, proprietarul unei companii globale de IT, Ki-woo o întâlnește pe frumoasa Yeon-kyo, tânăra stăpână a casei. Însă, după această primă întâlnire între cele două familii, un șir întreg de situații neprevăzute urmează să se pună în mișcare, din care nimeni nu iese nepătat.
Cele două familii din Parazit au unele lucruri în comun: ambele sunt alcătuite din patru membri, având un fiu și o fiică. Dar condițiile lor de trai sunt total diferite. Cu toate acestea, sunt aduse laolaltă printr-o relație care are un rezultat neașteptat.
Care este inspirația?
Bong a venit cu ideea pentru Parasite în 2013, determinată de ideea că „tuturor le place să spioneze viața privată a străinilor”.
Regizorul însuși a fost pe scurt un profesor de matematică pentru o familie bogată când era student, dar spre deosebire de Ki-woo din film, a fost concediat după doar câteva luni. Spune că pentru că era „oribil la matematică”.
Bong nu etichetează în mod specific niciunul dintre personajele sale drept ticăloși, iar identitatea „paraziților” din titlu este deschisă interpretării.
În declarația regizorului său, el numește filmul „o comedie fără clovni, o tragedie fără ticăloși, toate ducând la o încurcătură violentă și o scufundare cu capul în jos pe scări”.
Pentru cei săraci din Seul, lupta de clasă în „parazit” este realitatea zilnică
SEOUL – Timp de nouă ani, poetul sud-coreean Shin Hyun-rim și fiica ei au locuit într-o lume inferioară la șapte trepte sub stradă.
În inima orașului Seul, la o aruncătură de băț de reședința prezidențială și zgârie-nori care găzduiesc persoane precum Samsung, Shin și fiica ei locuiau într-un banjiha – un apartament demisol cu lumină insorită slabă și chirie ieftină, ceea ce pentru mulți sud-coreeni este o ultimă soluție, un rit de trecere sau o oprire în groapă, în drum spre ceva mai bun.
„Nu poți să-ți dai seama dacă este noapte sau zi”, a spus Shin, în vârstă de 58 de ani, care s-a mutat la un etaj al patru-lea, cu aproximativ doi ani în urmă. „Este un loc bun pentru a visa. Imaginația ta este ceea ce te face să treci prin ea. ”
Acasă la jumătatea drumului subterană Banjiha figurează în mod evident în comedia neagră a regizorului sud-coreean Bong Joon Ho „Parasite”, o descriere strictă a existenței a familiei Kim.
” Banjiha este un spațiu cu o conotație deosebită … Este incontestabil subteran și totuși vrei să crezi că este deasupra solului”, a spus Bong în luna mai, după premiera filmului la Festivalul de Film de la Cannes. „Există, de asemenea, teama că, dacă scufundați ceva mai jos, puteți intra complet sub pământ.”
Pentru mulți din Coreea de Sud natală a lui Bong, filmul a adus amintiri de luni sau ani petrecuți în locuințe banjiha – sumbre, cu un miros de mucegai. La fel ca casele din cușcă din Hong Kong și favelele din Brazilia , banjiha a ajuns în multe feluri să simbolizeze un segment de sud-coreeni înghesuiți în colțurile nevăzute ale unui oraș în care bogații continuă să se îmbogățească și să ocupe din ce în ce mai mult spatiul.
Peste 36.000 de sud-coreeni locuiesc în case cu demisol, potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2015, marea majoritate a acestora în zona metropolitană din Seul. Multe case au fost construite în anii 1970 ca buncăre pentru un potențial atac nord-coreean și ulterior modificate în mod întâmplător ca unități de închiriere independente pentru a satisface o cerere crescândă de locuințe.
La fel ca în punctul culminant al filmului, când Kimii trec prin apele care cresc în casa lor în timpul unei ploi, multe case banjiha sunt vulnerabile la inundații și au fost scufundate în timpul musonilor. În timpul unei inundații deosebit de severe din 2010, autoritățile din Seul au declarat că cele mai multe dintre cele peste 9.000 de locuințe avariate de ploi erau unități demisolane. Ei s-au angajat să elimine treptat casele banjiha și să ofere în schimb alte forme de locuințe la prețuri accesibile.
SURSA FOTO : BBC
More Stories
Despre calculatorul românesc CoBra
Elon Musk dezvăluie primul robotaxi produs de Tesla, care se conduce singur
RoPay, primul serviciu național de plăți instant cu mobilul