video media digital

Știri neutre – Neutral news

Despre Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke – Sir Arthur Charles Clarke , (născut la 16 decembrie 1917, Minehead, Somerset, Anglia – decedat la 19 martie 2008, Colombo, Sri Lanka)

 A fost un scriitor de literatură științifico-fantastică, inventator și futurolog britanic. A fost comentator și gazdă a serialului britanic de televiziune Mysterious World. Pentru o bună perioadă de timp, Robert A. Heinlein, Isaac Asimov și Arthur C. Clarke au fost cunoscuți ca „Cei Trei Mari” din science fiction.

Clarke era interesat de știință încă din copilărie, dar îi lipseau mijloacele pentru învățământul superior. În 1934 s-a alăturat Societății Interplanetare Britanice (BIS), un mic grup avansat care susținea dezvoltarea rachetei și explorarea spațiului uman. A lucrat ca auditor guvernamental între 1936 și 1941. Între 1941 și 1946 Clarke a lucrat în Royal Air Force , devenind instructor și tehnician radar . În 1945 a scris un articol intitulat „Relee extraterestre” pentru Wireless World . Articolul prevedea unsistem de comunicații prin satelit care ar transmite semnale radio și de televiziune în întreaga lume; acest sistem era în funcțiune două decenii mai târziu. A început să vândă nuvele în 1946 către reviste de știință-ficțiune din Statele Unite și Marea Britanie. Clarke a fost președinte al BIS între 1946 și 1947 și între 1951 și 1953.

În 1948, Clarke a obținut o diplomă de licență în științe la King’s College din Londra. Primele sale cărți de non-ficțiune au fost Zbor interplanetar (1950) și Explorarea spațiului (1951). Primele sale romane au fost povești de rutină despre explorarea spațiului: Prelude to Space (1951), despre primul zbor către Lună ; Nisipurile lui Marte (1951), despre și Islands in the Sky (1952), amplasat pe o stație spațială.

Cărțile lui Arthur C. Clarke

Sfarsitul copilariei – Arthur C. Clarke

Intr-o zi, deasupra fiecarui oras mare de pe planeta apare cate o nava spatiala. Inauntrul lor se ascunde o rasa extraterestra superioara noua din toate punctele de vedere: intelectual, tehnologic, dar mai ales militar. La inceput, planurile lor par benefice: aduc pacea pe Pamant, inlatura saracia si elimina criminalitatea. Primesc numele de Overlorzi, protectorii Pamantului. Multi oameni continua totusi sa reziste puterii lor, convinsi ca Overlorzii urmaresc o agenda proprie. Venirea lor sa fie oare epoca de aur a umanitatii? Sfarsitul copilariei este una dintre cartile definitorii ale lui Arthur C. Clarke, autor al volumului 2001: Odiseea spatiala. Inca de la publicare, acest roman a fost privit ca un clasic al literaturii science fiction, dar si ca un thriller literar de cea mai buna calitate.

The Fountains of Paradise

Este un roman științifico-fantastic din 1979 scris de Arthur C. Clarke, recompensat cu premiul Hugo și Nebula

O staţie orbitală legată de Terra printr-o reţea de cabluri, de-a lungul căreia un ascensor de proporţii nemaiîntâlnite ar transporta în spaţiu oameni şi materiale fără riscuri, la un cost mult inferior celui practicat de operatorii rachetelor convenţionale – iată o invenţie care ar inaugura o nouă eră spaţială. În secolul al XXII-lea, Vannevar Morgan, cel mai bun inginer al vremurilor sale, care a legat deja Europa de Africa prin Podul Gibraltar, îşi dedică întreaga existenţă realizării acestui proiect. Are însă de înfruntat o problemă spinoasă: singurul amplasament potrivit pentru ascensor se află în vârful unui munte sacru, loc de rugăciune pentru călugării unui străvechi ordin religios. Cine va ieşi victorios din înfruntarea între ştiinţa atotcuceritoare şi credinţa de nestrămutat? Arthur C. Clarke tratează probleme etice esenţiale în acest roman cu adevărat vizionar, a cărui temă a fost deja studiată temeinic în lumea ştiinţifică.

2001: Odiseea spatiala – Arthur C. Clarke

Un science fiction clasic pe lista cartilor de citit intr-o viata, ecranizat magistral de Stanley Kubrick. Luna ascunde o mare enigma. Drept urmare, pentru prima oara, oamenii sunt trimisi departe, in spatiu.Dar, cu mult inainte sa ajunga la destinatie, totul incepe sa mearga extrem de prost pentru echipajul de la bordul Discovery, aflat in drumul spre Saturn. Nava este comandata de HAL9000, un super-computer cu inteligenta artificiala, capabil de cele mai dezvoltate functii cognitive, mai dezvoltate poate si decat ale mintii umane.
 Povestea semnata de Arthur C. Clarke este prima parte a unei serii ce functioneaza ca parte esentiala a coloanei vertebrale a literaturii SF, o alegorie scrisa impecabil despre explorarea universului si despre reactia universului la umanitate. O viziune existentiala si in acelasi timp mistica, stiintifica, dar si teologica… o capodopera SF! – Saturday Review

Sursa imagine : Wikipedia

About Author