video media digital

Știri neutre – Neutral news

Companiile japoneze folosesc tehnologie de vârf în lupta împotriva risipei de alimente

Companiile japoneze intensifică utilizarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii avansate pentru a reduce risipa și a reduce costurile din pandemie și caută să obțină câteva puncte de durabilitate pe parcurs.

Eliminarea celor peste 6 milioane de tone de deșeuri alimentare din Japonia costă economiei nr.3 din lume aproximativ 2 trilioane de yeni (19 miliarde de dolari) pe an, arată datele guvernamentale. Cu cea mai mare risipă alimentară pe cap de locuitor din Asia, guvernul japonez a adoptat o nouă lege pentru a reduce la jumătate astfel de costuri de la nivelurile 2000 până în 2030, împingând companiile să găsească soluții.

Lanțul de magazine, Lawson Inc, a început să utilizeze AI de la firma americană DataRobot, care estimează cât de multe produse de pe rafturi, de la bile de orez onigiri la sandvișuri cu ou și ton, pot rămâne nevândute sau nu vor fi la îndemână.

Lawson aims to bring down overstock by 30% in places where it has been rolled out, and wants to halve food waste at all of its stores in 2030 compared with 2018.

Lawson își propune să reducă stocurile excedentare cu 30% și dorește să reducă la jumătate risipa de alimente din toate magazinele sale în 2030, comparativ cu 2018.

Eliminarea deșeurilor alimentare este cel mai mare cost pentru proprietarii de francize Lawson după costurile forței de muncă.

Producătorul de băuturi Suntory Beverage & Food Ltd experimentează cu un alt produs AI de la Fujitsu Ltd pentru a încerca să stabilească dacă mărfuri precum sticlele de ceai oolong și apă minerală au fost deteriorate în timpul transportului.

Până acum, acesta a fost un efort uman care a consumat mult timp. Cu noua IA, Suntory speră să măsoare atunci când o cutie deteriorată este doar asta sau când conținutul în sine a fost deteriorat și trebuie returnat.

Suntory își propune să reducă returnarea mărfurilor cu 30-50% și să reducă costul deșeurilor alimentare și să dezvolte un sistem standard comun care poate fi împărtășit de alți producători de alimente și firme de transport maritim.

About Author