Da, în prezent, există o cursă pentru a dezvolta etichete comestibile pentru alimente, astfel încât, de exemplu, să puteți vedea de unde provin alimentele sau ce ingrediente conțin, iar informațiile dispar odată ce ați consumat produsul.
Oamenii de știință din Japonia au dezvoltat o metodă de imprimare 3D a prăjiturilor cu coduri QR încorporate ce ar putea ajuta la reducerea consumului de deșeuri precum ambalajele și ajuta la creșterea trasabilității și la siguranței alimentelor. Spre deosebire de etichetele clasice de mâncare cu care ne-am obișnuit, codurile QR sunt comestibile și coapte chiar în interior. Umplutura desertului este o combinație de aluat de prăjituri și spațiu de aer, producând un model de cod QR comestibil atunci când este iluminat din spate.
Ce este codul QR ?
QR code este prescurtarea de la Quick Response Code, care, în traducere, ar fi cod răspuns rapid. Chiar dacă aspectul este unul foarte simplist, cu ajutorul codurilor QR se pot stoca cantități foarte mari de date și, mai mult, indiferent cât de multe informații conțin, prin scanarea lor, utilizatorul are acces la aceste informații foarte rapid – de aici și denumirea de cod de răspuns rapid.
Primul sistem de coduri de bare a fost inventat în 1994 în Japonia, de către compania Denso Wave, o filială Toyota. Ele au venit ca răspuns la nevoia de a gestiona mai ușor mașinile și părțile componente în procesul de producție.
Codul QR reprezintă, de fapt, o variantă a codurilor de bare obișnuite, care însă, pot fi citite doar într-o singură direcție, de sus în jos și, ca urmare, pot stoca cantități mai mici de informație, de regulă în format alfanumeric. Codul QR poate fi citit din două direcții – de sus în jos și de la dreapta la stânga – și, de aceea, pot stoca cantități mult mai mari de informație.
DACĂ ȚI-A PLĂCUT, POȚI SĂ MĂ AJUȚI SĂ FAC ARTICOLE MAI BUNE
More Stories
O școală din Japonia instalează roboți în școli, permițând elevilor să participe la cursuri „remote”
Despre aplicații GPS
Ce este VR?