video media digital

Știri neutre – Neutral news

Ce au în comun Apple și Dacia ?

În urmă cu aproximativ o săptămână, Dacia a încetat producția și a trimis oamenii acasă pentru că nu mai avea cipuri să instaleze în mașini. Problema este una globală și afectează giganți mult mai importanți decât producătorul auto românesc.

În prima fază, consecințele au devenit evidente în industria auto-moto, dar de ceva timp, se reflectă și în piața produselor electronice dedicate consumatorilor obișnuiți. Dacă vrei să asociezi o cifră exactă acestui dezastru, industria automotive se pare că a înregistrat pierderi de 61 de miliarde de dolari în vânzări ratate din cauza crizei. Nu în ultimul rând, piața de smartphone-uri pare să fie afectată, în frunte cu foarte popularul iPhone 12.

În 2011, Japonia a fost răvăşită de cutremurul Tohoku, respectiv de tsunamiul declanşat de acesta. Atunci, fabricile gigantului Renesas Electronics au fost inundat, potrivit Bloomberg.

Oprirea producţiei în facilităţile afectate a generat o lovitură dură pentru Renesas, dar una şi mai dură pentru industria auto din Japonia – care era dependentă atunci de cipurile semiconductoar ale Renesas.

Cu toate acestea, industria auto globală se regăseşte zece ani mai târziu într-o situaţie aproape identică.

De data aceasta, calamitatea care e declanşat criza este reprezentată de pandemia de Covid-19, care a perturbat lanţurile de furnizare pentru producătorii de componente electronice – acestea reprezentând deja „creierul” pentru maşina modernă.

About Author